Kaza Durumunda Ne Yapmalıyım?

Tag Rent a Car’dan kiralamış olduğunuz araç ile trafiğe çıktığınızda siz ne kadar dikkatli olursanız olun trafik kazası ile karşılaşabiliriz. Gerek diğer sürücülerin dikkatsizliği gerekse de hava koşulları sebebiyle trafik kazaları meydana gelmesi olağan bir durumdur.

 

 

Trafik Kazasından Sonra Ne Yapmamız Gerekir?

 

Meydana gelen olası bir trafik kazasında eğer ölüm ya da yaralanma söz konusu değilse yapılması gerekenler;

a-Herhangi bir yerinizin zarar görüp görmediğini kontrol etmek,
b-Yanınızda olan kişilerin zarar görüp görmediğini kontrol etmek,
c-Karşı araçtaki kişilerin zarar görüp görmediğini kontrol etmek,
d-Kontrol ettiğiniz kişilerde yaralanma olup olmadığına göre müdahale etmek,
e-Müdahale edemediğiniz durumlarda sağlık kuruluşuna ve emniyet güçlerine başvurmanız gerekmektedir.  

Oluşan trafik kazası sonucu yaralanma yok ise; çevre güvenliği kontrol edilerek gerekli emniyet şeritleri ve uyarıcılar yerleştirilerek araçların yeri değiştirilmeden kaza anının fotoğrafları çekilmelidir. (çekilen fotoğraflar kanıt niteliğinde olduğu için önem arz etmektedir) Kaza anına ait fotoğraflar ile birlikte hazırlanan kaza tutanağını kazaya karışan taraflar imzalar. Böylece meydana gelen hasarı karşılayacağını teyit etmiş olur.

Sadece maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan tüm sürücülerin birlikte tutanak tutması gerekmektedir. Eğer aralarında anlaşamayan sürücüler olursa bu durumda trafik polisi çağırılmalıdır. Trafik polisinin yönlendirmesi ile birlikte tutanak tutma işlemi gerçekleştirilmelidir.


Fiziksel Hasarlı Kazalar

Eğer meydana gelen kazada yaralanma veya ölüm gibi bir durum varsa ilk olarak acilen ambulans aranmalıdır. Böylece kaza bölgesine hem sağlık ekibi hem de jandarma veya polis desteği istenmelidir.

Kaza sonrasında aracın kontağı çalışmıyor bile olsa mutlaka kontak kapatılmalıdır. Aynı zamanda yakıt sızıntısı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Olası bir yakıt sızıntısı durumunda 110 Acil İtfaiye çağırılmalıdır. Bir diğer yandan trafik kazası sonucunda yaralanma veya ölüm olması durumunda aranabilecek diğer numaralar:

*154 Alo Trafik ve

*112 Acil Servis

Ek olarak söz konusu trafik kazasında taraflardan biri ya da hepsi alkollü ise ya da ehliyetleri yok ise tutanak tutulmadan önce mutlaka polise veya jandarmaya haber verilmelidir. Böylece sürücünün trafik kurallarına uymadığı polis tarafından da kayıt altına alınmış olunur.

Polis ile birlikte tutulan kaza tespit tutanağına ait polis raporu komisyon tarafından incelendikten sonra hasar oranı 1-3 iş günü içerisinde açıklanmaktadır.


 

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Geçirdim, Hasarı Hangi Taraf Karşılayacak?

Olası bir trafik kazası sonrasında eğer ölüm ya da yaralanma yoksa buna maddi hasarlı trafik kazası denmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında hatalı tarafın trafik sigortası mağdur tarafından masraflarını karşılar. Hatalı tarafın masrafları da yine hatalı tarafın kasko sigortası var ise kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır.


Trafik Kazasından Sonra Sigortadan Para Alabilir Miyim?

Olası bir trafik kazası yaşadıktan sonra eğer sigortadan para almak istiyorsanız, sizden istenen bütün evraklar ile birlikte sigorta şirketinize gitmelisiniz. Ancak eğer kazada yaralanma söz konusuysa 1 yıllık iyileşme süresinin ardından trafik kazasına ait heyet raporunu sigorta şirketine vererek ödeme alabilirsiniz.


Kaza Tespit Tutanağını Nasıl Doldurmalıyım?

Kaza tespit tutanağının nasıl doldurulduğundan bahsetmeden önce ne olduğundan bahsedelim. Maddi hasarlı kazaya karışan sürücülerin trafik polisine gerek duymadan kendi aralarında anlaşıp yazdıkları kaza raporuna kaza tespit tutanağı denilir. Kaza tespit tutanağı, sigorta işlemleri için oldukça önemlidir. İçerisinde kazaya karışan tarafların yazılı beyanları yer almaktadır.

Tutanakta kazayla alakalı tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha şeklinde doldurulur. Doldurulan belge sürücüler tarafından imzalanır.


Kaza Tutanağında İstenen Bilgiler:

*Kazanın meydana geldiği tarih, saat ve yer.

*Trafik kazasına karışan sürücülerin bilgileri, araç bilgileri ve trafik sigortası poliçe bilgileri

*Kazaya tanık olarak kişilerin iletişim bilgileri

*Çarpışma anı ve yerinin taslak resmi çizilir.

*Özellikle cadde ve sokak ismi belirtilip, araçların gidiş yönü işaretlenir.

*Her sürücü kaza ile ilgili kendi görüşlerini yazar.

*Tutanakta yer alan 12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmak zorundadır. Eğer imzalanmazsa tutanaklar geçersiz sayılır.

Özetleyecek olursak, trafik kazası sonrasında;

1.Eğer yaralanma varsa ambulans çağırılır.

2.Kaza anının fotoğrafları çekilir. Sonrasında araçlar uygun bir yere çekilir.

3.Trafik kaza tespit tutanağı doldurulur. Uyuşmazlık sağlanamazsa trafik polisi çağırılır.